Wratten zijn een veel voorkomende dermatologische aandoening waarbij kleine bultjes ontstaan op de huid die kunnen uitsteken. Deze bultjes kunnen ook ontstaan op de rug.
Wratten
Gewone wratten zijn een veel voorkomende dermatologische aandoening die kleine, vlezige gezwellen en bultjes op de huid veroorzaakt. Ze komen het vaakst voor op de handen of vingers, maar kunnen ook op andere plaatsen voorkomen, zoals het gezicht of op de rug. Gewone wratten worden veroorzaakt door een infectie met bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV) - een overkoepelende term voor een grote groep virussen die verschillende aandoeningen veroorzaken. Je kunt al een tijdje in het bezit zijn van het HPV virus voordat er echt wratten ontstaan. Wratten zijn ook besmettelijk, wanneer je een wrat hebt en aan andere lichaamsdelen gaat zitten, kunnen de wratten zich verspreiden. Het is daarom belangrijk om ook niet aan iemand anders zijn of haar wrat te zitten.
Wratten op de rug
Ook op de rug kunnen wratten voorkomen. Het is geen plek waar dit vaak gebeurt, omdat er minder contactmomenten zijn van huid op huid op de rug, maar er is zeker een mogelijkheid.
Wat te doen aan wratten op de rug?
Gewone wratten verdwijnen vaak zonder behandeling, vooral bij kinderen. Maar wratten kunnen ook hardnekkig zijn en lange tijd blijven bestaan. Ze kunnen soms pijnlijk en ontsierend zijn, vooral wanneer ze zich in clusters vormen. In deze gevallen zijn er behandelingsmogelijkheden.
Wat je kunt doen:
- Salicylzuur: Dit is een populaire methode voor de behandeling van wratten. Salicylzuur werkt door het geleidelijk oplossen van lagen van het wratweefsel, wat uiteindelijk resulteert in totale verwijdering. Het wordt meestal in de vorm van een gel of vloeistof op de wrat aangebracht. Naast het weghalen van het oppervlak van de wrat, kan salicylzuur ook het immuunsysteem van het lichaam stimuleren om het virus te bestrijden. Zo voorkomt het tegelijkertijd dat nieuwe wratten ontstaan op die plek op de huid.
- Cryotherapie: Cryotherapie wordt meestal uitgevoerd door een arts of dermatoloog en is een methode waarbij wratten worden bevroren met vloeibare stikstof. Na ongeveer een week kan het afgestorven weefsel worden verwijderd. Herhaalde behandelingen met cryotherapie kunnen nodig zijn. Dit is wel een pijnlijke methode.